2. De Nederlandse familie

Von Meijenfeldt is de naam van een familie, die voor het eerst in 1793 in Nederland verschijnt. Na zware tijden op zee en een armoedig bestaan op land, vindt een gestage beklimming van de maatschappelijke ladder plaats. 

Over de omvang en de maatschappelijke positie van de familie in het eerste hoofdstuk meer. Hoofdstuk 2 bevat het levensverhaal van het eerste gezin. De derde generatie wordt behandeld aan de hand van grote gebeurtenissen: de Eerste en Tweede Wereldoorlog, Nederlands-Indië en geboorte- en overlijdensgolven. Voor de vierde generatie  moet worden overgeschakeld op de bijlage. Vanaf de vijfde generatie – waaronder schrijver dezes – valt de informatie onder het afgeschermde deel van de bijlage.

Nadat de instorting van de oude Nederlandse Republiek – net als Spanje, Turkije en Zweden – en verschillende perioden als vazalstaat van Frankrijk, ontstaat een nieuw onafhankelijk Koninkrijk. Parallel aan de familie Von Meijenfeldt maakt het land met vallen en opstaan grote veranderingen door – waarbij de vijf jaren Naziterreur als zwartste episode geldt – en bevindt het zich nu bovenin de mondiale ranglijsten van sociale welvaartstaten.